Spåra med hund – det bör du ha med dig!

För dig som är hundägare kan det vara väldigt roligt att hitta på olika aktiviteter tillsammans med din hund. Detta är också bra för hunden i sig då de allra flesta hundar gillar att vara aktiva, gillar att få röra på sig och gillar att få utmaningar. Beroende på vilken hund du har kan olika aktiviteter vara olika passande. Somliga hundar är avlade för att valla får, andra för att ställas ut, och en del för att jaga. 

Du som har någon form av jakthund kan både spåra, ställa och fälla olika djur med hjälp av hunden. Just spårning och sök med hunden är en väldigt viktig del av jakten, så det kan vara extra bra att öva på. Däremot finns det vissa saker att tänka på då du ska utöva hundspårning. Fortsätt läsa för att veta mer!

Spåra och sök – hundens främsta sinnen 

Spåra och sök är egentligen den egenskap som alla hundar använder sig av dagligen. Att spåra ligger i deras natur, och just doft är en av hundens främsta sinnen. Faktum är att en hunds luktsinne är så otroligt mycket bättre än vad det är hos oss människor. En hund kan känna en specifik doft på flera mils avstånd, och ofta även spåra upp var den kommer ifrån. 

Med andra ord är just spårning och sök en otroligt bra och rolig övning att träna lite mer på. Och de flesta hundar tycker som sagt om det! Har du dessutom tänkt använda hunden för någon aktivitet eller en viss sport kan sökning alltid vara användbart, inte minst under jakt och i olika räddningstjänster.

Öva på spårförmågan 

För att hunden ska bli sådär duktig som du önskar krävs det dock att du låter hunden träna mycket på att just spåra och söka. Trots att det ligger i hundens natur krävs det, som med allt annat, övning för att se en viss färdighet. Somliga hundar har lättare att lära sig spårning än andra. 

Att öva på spårning är något som kan vara väldigt trivsamt att göra ihop. Det låter er stärka bandet samtidigt som du tränar på en egenskap som faktiskt kan vara väldigt nyttig och användbar i ett flertal situationer. Oavsett om du vill tävla med hunden eller bara göra det för skojs skull kommer ni båda få glädje av det.

Så gör du för att träna på spårning

Trots att det må låta som en enkel uppgift att öva på spårning och sök med hunden så finns det en del saker man bör tänka på. Framförallt finns det en del saker man bör ha med sig under övningen för att det ska bli så bra som möjligt, för att hunden ska känna sig bekväm och lära sig mycket. 

Att ta med vid spårning 

Vad du ska ha med dig för att öva på sökandet kan variera något beroende på vilken typ av spårning du vill att din hund ska vara duktig i. Det är till exempel en viss skillnad i att spåra upp godisar och att söka upp riktigt vilt i skogen. 

Men, i och med att spårning handlar om att hunden ska snappa upp ett spår för att sen hitta föremålet är det i grund och botten samma princip. Kan hunden spåra en godis kommer den sen också kunna spåra vilt på kommando, med lite övning. Inför en grundläggande spårövning är det bra att ha med sig dessa saker:

  • Hundens favoritleksak
  • Mycket godis (både stora och små)
  • Ett koppel eller en lina
  • En GPS tracker eller hundpejl (vid komplicerad spårning)

Hur kan man öva hundspårning?

Börja med att lägga ut spår med hundens leksak eller godisbitar och låt hunden söka upp dem. Se till att belöna när hunden hittar föremålet eller mumsbiten! 

Allt eftersom hunden lär sig att spåra och blir snabbare på att hitta kan du försvåra övningen. Då kan du öka avståndet, låta hunden leta efter mindre saker, eller till och med testa viltspårning. Då krävs det dock att du får tag i ett ben från ett djur, eller lite blod, så att hunden verkligen lär sig doften. Processen och övningen är dock den samma. 

I vissa fall kan det vara bra att fästa en GPS tracker eller en hundpejl på din hund då ni ska öva på att spåra. Detta framförallt om hunden ska söka något långt bort där du är, och om den går lös. GPS tracker och hundpejl är ofta något man använder just under jakt, så det kan också vara bra att öva med den. 

Kom ihåg att det finns många olika sökövningar som ni kan göra för att öva på hundspårning. Så länge du har med dig ett föremål som luktar något kan hunden spåra upp det – ju mer ni övar desto bättre kommer det gå. Ha kul och testa er fram, och glöm inte belöningen!