GPS för Häst

En GPS för häst kan innebära ökad trygghet i vardagen för er båda. Det är en smart och smidig säkerhetsprodukt som du enkelt kan fästa på hästens grimma eller täcke. Med en GPS tracker för häst fäst på din kära fyrbenta vän kan du direkt via ett system se över var hästen befinner sig. Du kan såväl spåra och följa upp rörelse som positionera plats och övervaka omgivning. Detta är speciellt bra då hästen går ute eller om det finns en risk för att den rymmer. 

Det är inte heller helt ovanligt att man som hästägare blir utsatt för stöldförsök eller inbrott, antingen i stallet eller vid en hage. Även där kan en häst gps komma till nytta! I många fall är en spårsändare utformad med andra funktioner utöver just spårningsfunktioner, så som larmfunktioner och kommunikation. Dessa underlättar ytterligare och ser till att ni båda är trygga även när du inte är med hästen. Kort och gott kan en GPS för häst göra stor skillnad!

GPS tracker för häst – vad är det?

För att fatta det kort så kan man säga att en GPS tracker för häst är som en något mer praktisk variant av spårsändare. I och med att de är specifikt utformade för att användas just på hästar är dess design ofta både liten, smidig och tålig. Den är gjord för att vara enkel att hantera, behaglig för hästen att bära, samt trygg att använda. 

Med en GPS för häst kan du som hästägare eller ansvarig skötare känna dig trygg i att alltid kunna övervaka hästen, dess position och rörelser. Detta är speciellt användbart för dig som har stora hagar där hästarna kan försvinna in i skogen. 

Med spårsändaren behöver du inte söka upp hästen för att veta var den befinner sig, utan det kan du se direkt på kartan. I kombination med spårningsfunktionerna har en GPS för häst ofta även larmfunktioner och möjlighet att kommunicera direkt till och via enheten. Tryggt och säkert för såväl vardagen som för aktiviteter och specifika situationer. 

Hur fungerar en GPS tracker för häst?

För att en GPS tracker för häst ska fungera och erbjuda mobil användning dygnet runt är det nödvändigt att enheten kopplas upp till ett system. Detta medföljer ofta vid köp av en spårsändare, och innebär i många fall att du får betala en abonnemangskostnad varje månad. 

Detta för att GPS spårsändarens enhet ska ha möjlighet att skicka ut sina signaler och för att kartan ska snappa upp dess GPS-position. Det är sen i det tillhörande systemet som du som användare kan ta del av spårning, positionering, larm och kommunikation via din enhet till hästens GPS tracker. 

Låt oss ta MiniFinder och deras GPS tracker för djur, MiniFinder Atto, som ett exempel. Denna fäster du enkelt på hästens grimma eller täcke. Du loggar sen in i MiniFinders system MiniFinder Go via din enhet, exempelvis din mobil eller dator. 

Väl inne i systemet har du en karta där du kan se spårsändarens exakta position och rörelse i realtid, det vill säga hästens placering. Detta då får att enheten med sin smarta GPS-teknik skickar sina spårsignaler via masterna, som sen snappas upp i systemet. Det är även i systemet som du hanterar data och inställningar. 

Varför använda häst GPS?

När det kommer till hästar finns det en viss risk att deras beteende är något oförutsett. Helt plötsligt kan de få för sig att springa iväg, försvinna bort en bit, hoppa till, eller så bli de rädda för något som skrämmer dem. Detta kan ske såväl i stallet som i hagen och på ridbanan. 

Som hästägare är det en viss osäkerhet i att denna risk alltid finns runt hörnet. Självklart kan det variera mellan häst till häst, men det kan alltid dyka upp saker som gör att hästen reagerar genom att dra iväg. Det finns även en viss risk med att hästen blir stulen, eller åtminstone att någon försöker föra bort den eller sno tillbehör. 

Oavsett vilken av ovanstående situationer det gäller är det ett faktum att en GPS tracker för häst minskar risken för otrevliga överraskningar. Skulle hästen springa bort, ha svårt att hitta hem, eller om någon försöker sno den kommer GPS:en underlätta. 

Du kan direkt se hästens exakta position via det system som enheten är kopplad till. Perfekt då du vill hämta hem hästen eller söka upp var den befinner sig, oavsett om allt är som det ska eller om hästen sprungit bort. 

I och med spårsändarens larmfunktioner kommer du också få larm om det skulle visa sig att hästen överskrider ett visst område eller färdas i en hastighet över en viss gräns. Skulle du vilja stämma av omgivningen utan att behöva gå till hästen kan du göra det direkt via enheten, samt kommunicera till hästen vid behov.

Ökad trygghet för både häst och ryttare 

En GPS tracker för häst kan också komma att bli till din egen fördel då du ska ut och rida eller ta med hästen på en aktivitet. Hur fridfullt och mysigt det än må vara att hoppa upp på hästryggen och rida ut i det fria finns det även vissa risker med det. Hästen kan sticka iväg, bli skrämd och kasta av dig, eller så kan du råka ut för en skada eller överfall. 

Har du en spårsändare fäst på din häst innebär det att nära anhöriga kan hålla koll på både dig och hästen under er lilla tur. Precis som att det för dig är en trygghet att kunna övervaka hästen kan det vara en trygghet om du själv kan bli övervakad vid behov.

Skulle det då hända något, om du är i behov av hjälp eller om du vill kommunicera med de anhöriga kan allt hanteras enkelt, tryggt och smidigt direkt via enheten och systemet. De anhöriga kan följa er på kartan, och du kan larma eller prata med dem om så önskas. Detta kan vara en trygghet oavsett om du är i hagen, stallet, ridhuset eller i skogen!

Använd hästens GPS tracker på värdefulla föremål

Ett annat mycket praktiskt användningsområde för en häst GPS är för just tillbehör, redskap och verktyg som du har i stallet, i hagen eller i ridhuset. I och med att en GPS tracker för häst ofta är rätt liten och smidig är det många gånger möjligt att fästa den även på andra föremål av värde.

Låt säga att du vill ha möjlighet att hålla koll på din sadel eller en mycket värdefull hjälm. Fäst då spårsändaren på föremålet och övervaka dess placering direkt i ditt system. Skulle någon försöka sno eller förstöra föremålet kommer du varnas om detta via larm. Är du inte i närheten kan spårningen och positionering underlätta vid uppsökandet.